29 sep 2016

Jheronimus Bosch en zijn tekeningen

Jheronimus Bossch

i.s.m. Kunststichting Rosmalen

Terwijl het Jheronimus Boschjaar nog tot eind december doorloopt, kunnen we al voorzichtig beginnen met omkijken naar wat het jaar ons gebracht heeft. Is onze kijk op deze uitzonderlijke kunstenaar veranderd? Zijn er nieuwe inzichten ontstaan, of nieuwe vragen gesteld? En zijn we inmiddels in staat om de vraag te beantwoorden wie of wat Jheronimus Bosch nu eigenlijk was: een schilderende dorpsgek, een artistieke visionair, een handige ondernemer, of een bezeten christelijke fundamentalist? In een rijk geïllustreerde lezing vol vaart en humor beantwoordt Thomas Vriens al deze vragen en meer.

 

Speciale aandacht zal ook uitgaan naar de tekeningen die Jheronimus Bosch maakte en waarvan de meeste eerder dit jaar te zien waren in het Noordbrabants Museum. Daar bleek eens te meer dat Bosch een uitstekende schilder was, maar een nog veel betere tekenaar. Helaas krijgen tekeningen, door hun geringe formaat, het gebrek aan kleur en hun gevoeligheid voor licht, niet de aandacht die ze verdienen. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen, want Bosch is bepalend geweest voor de ontwikkeling van de tekening in de kunstgeschiedenis van (Noord-)West-Europa.

 

Bosschenaar Thomas Vriens(1981) werkt inmiddels 17 jaar in de museumwereld. In 2004 was hij verantwoordelijk voor de oprichting van het Jheronimus Bosch Art Center. Sindsdien is hij als adviseur en cultureel ondernemer nauw betrokken bij vele aspecten van de Jheronimus Bosch manifestatie. Naast een veelgevraagd spreker is hij ook auteur en redacteur van tientallen kunsthistorische publicaties. Eerder dit jaar verscheen van zijn hand ‘De Tekeningen van Jheronimus Bosch’. 

 

Datum: Donderdag 29 september 2016 om 20:00 uur
Lokatie: 'Kunsthuis', Oosteinderweg 98, 5247 WD Rosmalen
Entree: € 15,00
Informatie: http://www.cabvriens.nl

i q d

Deel dit bericht via: