10 jun 2017

Zigeuner muziek

Ogto Gadje

In het Romani – de taal van de zigeuners – staat Ogto Gadjè voor ‘de acht gajes’, met andere woorden: de acht niet-zigeuners. Geen van de leden heeft namelijk zigeunerbloed door de aderen stromen. Dat wordt echter ruimschoots gecompenseerd door Nello Mirando, primas van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando en sinds de oprichting van Ogto Gadjè in 1996 vaste ‘tutor’ van het orkest. Zijn lessen bestaan niet zozeer uit het overbrengen van muzieknootjes, maar meer nog uit het leren begrijpen van de zigeunercultuur. In dat kader maakt het niet uit of je wel of geen zigeunerbloed hebt: zigeunermuziek speel je met je hart.
In haar 21-jarige bestaan heeft Ogto Gadjè een geheel eigen sound ontwikkeld en een breed repertoire aan zigeunermuziek opgebouwd. Het varieert van Hongaarse nota's en Roemeense doina’s tot Jiddische Klezmer, Russisch/Poolse liedjes en zigeunerjazz in de stijl van Django Reinhardt en Stephane Grappelli. Zelfs Zuid-Amerikaanse bossanova’s en tango’s, voorzien van een eigen zigeunerklank, zijn Ogto Gadjè niet vreemd. Wellicht lijkt dit op het eerste gezicht een gebrek aan stijlvastheid, maar uiteindelijk is dit precies het wezen van zigeunermuziek: een constante vermenging van bestaande muziekstijlen, een cross-over in zijn zuiverste soort.
Naast talloze optredens in Nederland heeft Ogto Gadjè diverse cd’s opgenomen, getoerd door Frankrijk, Spanje en Polen, meegewerkt aan diverse radio- en televisieopnames in binnen- en buitenland en gespeeld tijdens bijzondere gelegenheden, zoals de Auschwitz-herdenking, de Elle Fashion Awards 2010 en het voorprogramma van de populaire Poolse zangeres Kaya.
Datum: Zaterdag 10 juni 2017 om 20:00 uur
Locatie: 'Kunsthuis', Oosteinderweg 98, 5247 WD Rosmalen
Entree: € 17,50

Alvast een voorproefje:

i q d

Deel dit bericht via: