29 mrt 2019

 

Der Blaue Reiter in Nuernberg

De Kunsthistorische Salon opent weer haar deuren in KUNSTHUIS ROSMALEN. 
Seizoen 2018/2019 zal in het teken staan van Der Blaue Reiter in Context. Van september tot maart gaan we ons buigen over een van de meest fascinerende kunstenaarsgroepen aan het begin van de 20e eeuw en ontdekken dat niets is wat het lijkt…

München 1890-1918
Tegenwoordig wordt Der Blaue Reiter gezien als een van de belangrijkste vernieuwingen van de 20e eeuw. Binnen het Duits expressionisme neemt de groep, naast Die Brücke uit Dresden, een essentiële plaats in. Vaak wordt Der Blaue Reiter in één adem genoemd met Wassily Kandinsky…. Helaas weten weinig mensen dat zonder de schenking in 1957 van Gabriele Münter er überhaupt geen nagedachtenis van Der Blaue Reiter zou zijn. Bovendien komt met het ware verhaal van Gabriele Münter en Marianne Werefkin de figuur Kandinsky in een heel ander perspectief te staan.
In het Salonprogramma Der Blaue Reiter in Context gaan we ons verdiepen in de geschiedenis van de avant-garde kunst in München aan het begin van de 20e eeuw. In totaal zullen er 6 lezingen zijn die met elkaar een reeks vormen (de lezingen zijn niet los te volgen). Allereerst zal het culturele klimaat van in Fin-de-Siècle München centraal staan. We maken kennis met de Secession en Franz von Stuck, maar ook met de rosafarbenen Salon van Marianne Werefkin die zij in 1897 oprichtte. Vervolgens zullen we de kopstukken van de avant-garde kunst de revue laten passeren: Marianne Werefkin, Wassily Kandinsky, Gabriele Münter, Alexej Jawlensky, Franz Marc, Maria Franck, Erma Bossi, August Macke, Tot slot kijken we naar de receptiegeschiedenis van Der Blaue Reiter en zullen ontdekken dat deze door de jaren heen sterk is veranderd onder invloed van de male-gaze in de kunstgeschiedenis. Hoogste tijd dus voor Der Blaue Reiter in Context.

Data vervolg lezingen 29 maart 2019.

Datum: Vrijdag 29 maart 2019 om 20:00 uur
Lokatie: 'Kunsthuis', Oosteinderweg 98, 5247 WD Rosmalen
Reserveren: http://www.kunsthistorischesalon.nl/

i q d

Deel dit bericht via: