8 jun 2018

Lezing Paula Modersohn-Becker door kunsthistorica drs. Karin Haanappel

Paula Modersohn-Becker

Paula Modersohn-Becker werd verscheurd door tweestrijd. Tussen haar ambitie als kunstenaar en haar rol als vrouw en moeder, en tussen het dorpse Worpswede en het mondaine Parijs.

Het werk van Modersohn–Becker onderscheidt zich van dat van de andere schilders in de kunstenaarskolonie te Worpswede. Zij gaat langzaam op zoek naar expressie in plaats van nostalgie. Zij wil niet zozeer de stemming van het landschap of de details van het boerenleven vastleggen, maar streeft naar een "grote eenvoud van vorm". Door haar intuïtieve abstracties weet ze haar emoties ten aanzien van de natuur en de mens op een moderne schilderkunstige wijze te uiten. Die ontwikkeling is sterk verbonden met haar bezoeken aan Parijs. In de culturele hoofdstad van Europa leert ze de experimentele kunst van de internationale en de post-impressionistische avant-garde kennen. Ze verwerkt het expressionisme van Vincent van Gogh, de zware lijnen en platte kleurvlakken van Paul Gauguin en de constructies van Paul Cézanne. Zo ontwikkelt ze zich, als voorloper van het expressionisme, tot de meest vooruitstrevende Duitse kunstenaar van haar tijd. Tijdens haar korte leven verkoopt ze slechts drie schilderijen. Haar echtgenoot, de schilder Otto Modersohn en haar vriendin de beeldhouwster Clara Rilke-Westhoff, zijn vol verbazing wat zij aantreffen wanneer Paula op 31-jarige leeftijd overlijd.

Haar intrigerende verhaal wordt in de tentoonstelling Paula Modersohn-Becker: tussen Worpswede en Parijs verteld aan de hand van circa 50 schilderijen van Paula Modersohn-Becker en tijdgenoten uit Worpswede en Parijs. Een belangrijk deel van de getoonde werken komt uit de verzameling van het Von der Heydt-Museum in Wuppertal.

De Salonlezing is een prachtige inleiding op de tentoonstelling in  het Rijksmuseum Twente (t/m 12 augustus 2018). Virtueel reizen we tussen Worpswede en Parijs en bekijken de wereld van 1900-1907 door de ogen van Paula zelf. 

Datum: Vrijdag 8 juni 2018 om 20:00 uur
Lokatie: 'Kunsthuis', Oosteinderweg 98, 5247 WD Rosmalen
Reserveren: http://www.kunsthistorischesalon.nl/  onderaan de pagina.

i q d

Deel dit bericht via: