16 mei 2015

DANZAS CARIBE√ĎAS

Marcel Worms - piano
DANZAS CARIBEÑAS
UIT CURAÇAO, ARUBA, BRAZILIË, CUBA EN VENEZUELA
Concert en cd presentatie

 

Aan de uitvoering van dit programma is een periode van speurwerk naar partituren van Caribische componisten vooraf gegaan. De motor daarachter was de Palm Music Foundation, die ijvert voor de bevordering van de Antilliaanse klassieke muziek in Nederland. Diverse van de tijdens dit concert uit te voeren werken zijn afkomstig uit het beroemde tijdschrift Notas y Letras en worden vandaag voor de eerste keer in Nederland uitgevoerd. Notas y Letras was een initiatief van de Curaçaose dichter, musicus en componist Joseph Sickman Corsen en de Curaçaose zakenman Ernesto Römer.
Dit culturele weekblad dat in de periode 1886-1888 op Curaçao werd uitgebracht, bevatte zowel literatuur als muzikale composities, vandaar de titel. Het weekblad genoot bekendheid in het het gehele Caribische gebied. Schrijvers, dichters en componisten uit Venezuela, Puerto Rico, Colombia, Santo Domingo en Curaçao publiceerden hun gedichten, novelles en composities in dit tijdschrift. In 1888 moest de uitgifte van het blad noodgedwongen worden gestopt omdat vele abonnees hun contributie niet trouw betaalden. Op initiatief van de Palm Music Foundation zijn in 2014 alle partituren die verschenen in Notas y Letras gedigitaliseerd en is de volledige collectie binnenkort verkrijgbaar als muziekbundel.

Het concert bestaat voor een belangrijk deel uit een selectie van partituren die in de afgelopen ze-ven jaar door de Palm Music Foundation zijn verzameld en gedigitaliseerd. 
Op uitnodiging van de Palm Music Foundation heeft Marcel Worms onlangs de cd ‘Danzas Cari-beñas’ uitgebracht.

i q d

Deel dit bericht via: