18 dec 2016

Benefietconcert

Lian en Heidy Manders

De opbrengst van dit benefiet kerstconcert is voor het Onderzoeksfonds Radboudumc "Hart voor Vrouwen".

Lian Manders zang
Heidy Manders zang
Leo van Rijt gitaar

Lian Manders werd in 1960 geboren in de gemeente Deurne. Zij groeide op in het kerkdorp St. Jozefparochie met haar twee zussen,  Liesbeth en Heidy.  Zij hebben het zingen van hun vader, met de paplepel ingegeven gekregen. Vader speelde gitaar, mondharmonica en zong vaak Nederlandse liedjes met zijn drie dochters.
Lian sloot zich aan bij Makandra wereldmuziekkoor te Deurne, waar ze in contact kwam met Leo van Rijt. Deze verzorgde destijds nog alleen de gitaarpartijen. Het duurde niet lang, totdat Lian zich als gitariste bij hem aansloot. De intensieve samenwerking die hieruit ontstond resulteerde in: Mi’Ons muziekvermaak. De naam waaronder Lian en Leo samen huiskamerconcerten verzorgde. Bij diverse gelegenheden werden Leo en Lian bijgestaan door accordeoniste Anita Maassen en zangeres Heidy Manders, de zus van Lian. Twee jaar geleden veranderde deze samenstelling, toen Heidy met haar man en kinderen naar Amerika verhuisde. Heidy werd opgevolgd door gitarist en zanger Arie Mennen. Het viertal is daarop regelmatig gaan repeteren, met als doel om het aantal optredens van Mi’Ons muziekvermaak verder uit te bouwen. Dat plan werd wreed doorkruist, toen bij Lian enkele maanden geleden een niet operabele hersentumor werd ontdekt. Dat was voor haar en haar gezin, maar ook voor haar muziekmaatjes een enorme shock. In korte tijd werd Lian halfzijdig verlamd en rolstoelafhankelijk. Lian kon geen gitaar meer spelen en het zingen ging haar minder goed af. Dat was voor de andere Mi’Ons leden reden, om uit solidariteit de nog geplande optredens en vaste muzikale bezoekjes bij instellingen af te zeggen.
Lian heeft het zingen nooit opgegeven. Het troost haar bij het verdriet en verwerking. Haar stem is tijdens de laatste weken weer verbeterd. Lian repeteert weer regelmatig samen met Leo, die daarbij de gitaarpartijen verzorgt. Speciaal voor dit optreden komt Heidy eerder over vanuit Amerika, om samen met haar zus Lian te zingen. Afwisselend zullen een zevental liedjes ten gehore worden gebracht.

Met medewerking van Robert Jan Gruijthuijzen, Emanuel Pessanha, Harry van Lunenburg, Cecile Potjes en anderen

Datum: Zondag 18 december 2016 15:00 uur
Locatie: 'Kunsthuis', Oosteinderweg 98, 5247 WD Rosmalen
Entree: Graag een vrijwillige bijdragen na afloop
Aanmelden: https://www.kunsthuisrosmalen.nl
Informatie:  www.hartvoorvrouwen.nl

i q d

Deel dit bericht via: